piątek, 18 stycznia 2013

Brzoskwiniowe tartaletki z bitą śmietaną




Składniki na 4 porcje:
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 ml kremowej śmietanki do ubijania
  •  brzoskwinie z puszki
  • 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego

1. Mąkę i cukier przesiać do miski, dodać masło i zagnieść ciasto. Owinąć foli i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
2. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować. Podzielić na 4 części i wyłożyć do foremek. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wsypać grochu lub fasoli. Piec 15 minut, usunąć papier i fasole i piec jeszcze 3-4 minuty na złoty kolor. Pozostawić do wystygnięcia
4. Ubić śmietankę, napełnić tartaletki, dać dżem i na wierzch odsączone brzoskwinie.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...