wtorek, 25 czerwca 2013

Tarta na cieście francuskim z cukinią i fetą


 Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego 230 g
  • 1 cukinia
  • 1 por
  • pól papryki żółtej
  • pół papryki czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • oregano, estragon, tymianek, papryka słodka
  • sól, pieprz
  • mały koncentrat pomidorowy
  • około 40 g fety pokrojonej w kosteczkę
  • starty ser żółty około 40 g
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • roszponka (opcjonalnie)
Pora pokroić na krążki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pora kilka minut aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodać po szczypcie oregano, estragonu i tymianku. Odłożyć.

Cukinie podzielić na pół. Jedną połówkę pokroić na plasterki i podsmażyć na oliwie. Drugą część cukinii pokroić na kosteczkę. Usmażyć na oliwie, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać koncentrat pomidorowy i papryki pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać na koniec pora i wymieszać.

Rozmrożone ciasto francuskie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć czymś ciasto, ja położyłam okrągłą formę do pieczenia. Forma obciążającą powinna być mniejsza od powierzchni ciasta francuskiego, żeby po upieczeniu boki były wyższe. Piec ciasto przez 20 minut w 200 stopniach. Następnie zdjąć obciążnik i papier do pieczenia i podpiec jeszcze wierzch przez 3 minuty. Wyjąć ciasto, temperaturę zmniejszyć do 180 stopni.

Na cieście rozsmarować śmietanę wymieszaną z mąką. Na to ułożyć farsz warzywny a na wierzch cukinie. Posypujemy słodką papryką, żółtym serem i fetą. Pieczemy przez 7 minut, aż sery się rozpuszczą. Upieczoną tartę wyjmujemy i przyozdabiamy roszponką.

Smacznego!

Zmodyfikowany przepis pochodzi z tego bloga.



2 komentarze:

  1. super prosty apetyczny przepis zapisalam i w najbliższym czasie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...