środa, 25 września 2013

Markizy dyniowe


Szukałam inspiracji na wykorzystanie pozostałego mi puree z dyni. Znalazłam ją na blogu Niebieska pistacja. I oto są markizy dyniowe przełożone czekoladowym kremem. Ciastka są pyszne, dzięki przyprawom mają wyczuwalny smak korzenny, jak pierniczki. A swoją drogą jeszcze chwila i trzeba będzie robić pierniczki ;)

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 250 g puree z dyni*
  • 125 g miękkiego masła
  • 90 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem: (najlepiej zrobić 2 porcje)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g kremówki 30%
  • 10g masła 

Masło utrzeć z cukrem. Dodać puree, zmiksować do połączenia. Dodać jajko, ekstrakt i zmiksować do połączenia.W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, sól i przyprawy. Do ciasta powoli wsypywać mąkę i zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać ciasteczka (łyżką bądź formą do wyciskania). Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Przygotowanie kremu:
Czekoladę rozpuścić razem z masłem. Ostudzić, dodać kremówkę i przełożyć ciasteczka. Schodzić w lodówce.

* puree z dyni - pokrojoną na części upiec w 200 stopniach przez 15-20 minut aż będzie miękka, zdjąć skórę i zmiksować

Smacznego!
  

12 komentarzy:

  1. Wow, wyglądają przepięknie! i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne, jak dorwę dynie to spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne ;) muszą niesamowicie smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje Wam bardzo za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie dotyczace ilosci masla w kremie. Czy powinno byc 100 g? Dziekuje, Paula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masła powinno być 10g, dziękuje i już poprawiam w przepisie. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziekuje bardzo, z przyjemnoscia upieke markizy dyniowe. Wyobrazam sobie ich smak. Paula

      Usuń
    3. Powodzenia i proszę koniecznie dać znać czy smakowały :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...