środa, 26 marca 2014

Sakiewki naleśnikowe z jabłkami


Składniki na 6-7 dużych naleśników o średnicy 24 cm:
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki cukru

Wszystkie podane składniki zmiksować. Patelnię posmarować odrobiną oleju, usmażyć naleśniki.

Nadzienie jabłkowe:
  • 3 jabłka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z cytryny
  • skórka z pomarańczy

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Polać sokiem z cytryny. Rozgrzać patelnię, dodać jabłka z cukrem. Posypać cynamonem. Dusić około 5 minut.

Na środku każdego naleśnika umieścić nadzienie jabłkowe. Uformować sakiewkę. Związać skórką z pomarańczy. Wszystkie sakiewki umieścić w naczyniu do zapiekania. Piec przez 5-7 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe. Smacznego!


Przepis pochodzi stąd.

2 komentarze:

  1. Naleśnik w innej postaci i jak kusząco wygląda, świetny pomysł z taką sakiewką :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...