wtorek, 22 kwietnia 2014

Klopsiki w sosie pomidorowym z quinoa


Delikatne klopsiki w sosie pomidorowym z komosą ryżowa, którą można zastąpić ulubioną kaszą, ryżem lub ziemniakami.


Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150 g quinoa
  • 1 jajko - wyjdzie i bez jajka, którego nie dodałam ze względu na uczulenie synka
  • 3 ząbki czosnku, posiekanego
  • 1 cebula, posiekana
  • 700 -800 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g tartego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia

1. W misce wymieszać mięso mielone z jajkiem, serem żółtym, posiekanym oregano i czosnkiem. Uformować kuleczki i włożyć do lodówki na 30 minut. 
2. Ugotować quinoa. 
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć kuleczki, przewracając je co jakiś czas (około 8 minut).
4. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Podsmażyć. Dodać passatę pomidorową, cukier i posiekaną bazylię. Gotować około 5-6 minut.
5. Na talerzu rozłożyć quinoa, ułożyć klopsiki, polać sosem pomidorowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...