piątek, 13 czerwca 2014

Muffinki morelowo-pomarańczowe


Składniki na 12 sztuk:
przepis pochodzi z magazynu Kuchnia
  • 300 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g masła
  • 100 dżemu morelowego
  • 2 jajka
  • 100 ml maślanki

1. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
2. W rondelku podgrzać masło i dżem. Mieszać, aż się roztopią.
3. W drugiej misce trzepaczką rozmieszać jajka z maślanką.
4. Do suchych składników wlać dżem z masłem, a nastepnie jajka z maślanką. Wymieszać.
5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć masy do 3/4 wysokości.
6. Piec w 200 stopniach przez 15-20 minut do suchego patyczka.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...