sobota, 25 października 2014

Kasza jaglana z bananem wg Anny Starmach



Dzisiaj proponuje Wam bardzo zdrowe śniadanie z kaszą jaglaną w roli głównej. Kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Pachniało tak niesamowicie, że aż ciężko było wytrzymać do końca czasu gotowania :) Ugotowaną kaszę mieszamy z bananem, suszoną żurawiną, podprażonymi wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi. Po prostu poezja. Musicie koniecznie wypróbować! Myślę, że dzieciom też posmakuje:) Przepis pochodzi od Ani Starmach.

Kaszę jaglaną warto włączyć do codziennego menu. Jest jedną z najzdrowszych kasz. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, więc jest dobra na katar. Ma działanie zasadotwórcze, więc odgrywa istotną rolę w zachowaniu równowagi zasadowo-kwasowej w organizmie. Same korzyści :)


Składniki na 1 porcję:
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • kilka sztuk suszonej żurawiny
  • 1/2 banana
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu

W rondelku umieścić kaszę jaglaną z mlekiem, cukrem cynamonem i kardamonem. Gotować na małym ogniu przez 12-15 minut. Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane z wiórkami kokosowymi. Banana pokroić w plasterki. Ugotowaną kaszę jaglaną przełożyć do miseczki, wymieszać z żurawiną. Dodać banana. Całość polać jogurtem naturalnym, posypać płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi. Polać miodem. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Smacznie i świetnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak dzieci na nia reaguja? chetnie jedza?
    ja uwielbiam takie rarytaski a chcialabym zeby moje male krasnale tez jadly zdrowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój synek wcina chętnie, ale on z tych wszystkożernych :D natomiast starsza córka totalne przeciwieństwo i z tych zdrowszych rzeczy to jedynie owsiankę akceptuje ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...