Strony

czwartek, 29 stycznia 2015

Chleb żytni codzienny


W tym wpisie pokazałam Wam jak przygotować zakwas krok po kroku i jak upiec z niego pierwszy chleb żytni. Teraz przyszedł czas na upieczenie chleba z zakwasu odłożonego do lodówki. To do dzieła:)

Rozmnożenie zakwasu:
  • 60 g zakwasu (tego odłożonego z poprzedniego pieczenia)
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 180 ml letniej wody

Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej.


Składniki na chleb właściwy:
  • 350 g zakwasu
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 600 g mąki żytniej typ 720 lub 960 (takiej użyłam)
  • 700 ml ciepłej wody
  • 20 g soli (2 łyżeczki)
  • pestki słonecznika do posypania (opcjonalnie)

1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia.

2. Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki i wymieszać w misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 8-12 h do pierwszego wyrastania. Dokładny czas zależy od tego jak silny zakwas został wyhodowany. Najlepiej sprawdzić odsuwając ciasto palcem, czy ma gąbczastą strukturę.

2. Po tym czasie wysmarować długą keksówkę masłem (moja miała 30cm x 12cm). Jeżeli macie krótszą 20 cm, wtedy należy użyć 2 keksówek. Zwilżonymi dłońmi przenieść ciasto. Wyrównać. Posypać pestkami słonecznika, jeżeli je używamy. Przykryć ściereczką i odstawić na noc na ok. 8-12h.

3. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ciasto naciąć. Zaparować piekarnik (psikając go wodą ze spryskiwacza). Włożyć chleb i piec 50 minut.

4. Wyjąć chleb z piekarnika i foremki. Odstawić na kratkę do ostudzenia.

5. Czas na degustację- najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. Pycha!


Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia"

2 komentarze: