niedziela, 25 stycznia 2015

Ciecierzyca w sosie pomidorowym


Ciecierzyca dotąd rzadko gościła w naszym menu. Myślę, że jednak po tym daniu się to zmieni. Proste i szybkie (o ile mamy wcześniej ugotowaną ciecierzycę). Podałam je z ryżem, ale doskonale sprawdzi się też z kuskusem czy komosa ryżową. 
Ciecierzyca jest bogata w białko.  Ponadto obniża poziom "złego" cholesterolu. Dzięki zawartości potasu obniża także ciśnienie krwi. Ponadto ciecierzyca dzięki zawartości żelaza zapobiega anemii. Zawarty w ciecierzycy błonnik wydłuża czas żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości, które utrzymuje się przez długi czas. Poza tym błonnik zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu.

Składniki na 2 porcje:
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • natka pietruszki
  • 100 g ryżu

Ciecierzycę namoczyć w wodzie na całą noc. Wodę wylać, ciecierzycę przepłukać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem 1h. 
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Smażyć 3 minuty. Dodać pomidory, bulion, oregano, słodką i ostrą paprykę. Dusić przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem oraz cukier, jeśli to konieczne. Dodać ciecierzycę. Dusić jeszcze 3 minuty. Na sam koniec dodać natkę pietruszki. Podawać z ugotowanym ryżem.


Inspiracja

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...