wtorek, 15 marca 2016

Krem marchewkowo-pomidorowo-kokosowy z salsą z kukurydzy


Składniki:
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 marchewek
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)*
  • sól, pieprz
  • ok. 1 szklanka wody
Salsa:
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 limonki

W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dosypać kurkumę. Smażyć kilka minut. Dodać pokrojoną marchewkę oraz pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień, przykryć garnek. Gotować około 20 minut, aż marchewka będzie miękka. Zupę zmiksować dodać mleczko kokosowe i wymieszać.
Wszystkie składniki na salsę wymieszać w miseczce. Podawać z zupą.

* mleczka kokosowego można dać mniej, gdyż zupa przy całej puszce zupa jest dosyć kokosowa

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...