sobota, 28 października 2017

Makaron w stylu azjatyckim z grillowaną polędwiczką


Składniki na 2 porcje:

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 150 g makaronu soba
  • 1 cebula
  • 1/2 papryczki chilli
  • 100 g różyczek brokuła
  • 150 g zielonej fasolki
  • 1/3 szklanki sosu teriyaki
  • 1/3 szklanki wody
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych (lekko posiekane)
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Polędwiczkę pokroić na plasterki, zalać sosem teriyaki i dostawić na 60 min.

Na patelni rozgrzać olej sezamowy, zeszklić cebulę z papryczką chili. Dodać brokuł i fasolkę, smażyć około 10 min. Po tym czasie dodać na patelnie wymieszane ze sobą sos sojowy, wodę, ocet ryżowy oraz brązowy cukier. Zagotować. Dodać orzeszki ziemne, wymieszać.
W miedzy czasie na patelni grillowej zgrillować polędwiczkę, po 2 minuty z każdej strony. Odstawić.

Makaron ugotować przez 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć na patelnie i wymieszać. Przełożyć na talerz, na wierzchu dania położyć polędwiczki. Smacznego!

Przepis pochodzi z tej strony.



8 komentarzy:

  1. Z pewnością skorzystam z przepisu, makaron wygląda wystrzałowo. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. miło się czyta te wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. wartościowy wpis na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się ten wpis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Długo już śledzę ten blog, są tu ciekawe i przydatne informację, polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  6. O to są już takie nowinki kulinarne, nawet nie wiedziałam - pysznie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawych rzeczy człowiek się tu może dowiedzieć, będę polecać znajomym tą stronę.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...